Nordenskiöldsloppet tillbaka efter 132 år

Den 10 april nästa år arrangeras Red Bull Nordenskiöldsloppet, ett 22 mil långt längdskidlopp med start och mål i Jokkmokk. Det extrema distansloppet har legat i dvala sedan 1884 då polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld anordnade tävlingen enbart för att bevisa de medfarande samiska expeditionsmedlemmarnas förmåga att avverka långa sträckor på kort tid. 

Trots att det räknas som världens längsta och tuffaste skidlopp är förhandsintresset stort. Fler än 400 skidåkare har föranmält sig långt innan den officiella anmälan öppnas den 2 november. Trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell har utsetts till sportchef för loppet.

– Ultralopp med allt tuffare utmaningar är en växande trend inom alla uthållighetssporter. Vårt mål är att ha 500 till start i april. Sen är tanken att bygga upp tävlingen successivt över flera år, säger Daniel Tynell.

Tävlingen är öppen för både elitåkare och motionärer. Bansträckningen blir densamma som då det begav sig år 1884, från Purkijaur strax utanför Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka igen. Bakom initiativet att återuppliva det anrika skidloppet ligger eldsjälen Wolfgang Mehl som tillsammans med  Jokkmokks skidklubb, föreningsalliansen Jokkmokk  och Red Bull och har lagt grunden för en årligen återkommande tävling.

– Loppet har en så unik och spektakulär historia. Det var en fantastisk idrottsprestation de gjorde 1884 och vi som bor i regionen ser fram emot att bygga vidare på det som Nordenskiöld startade, säger Wolfgang Mehl.

2016 års lopp avgörs i klassisk stil i spårad terräng. Föranmälda skidåkare har förtur till startplatserna och kan anmäla sig via tävlingens hemsida från den 27 oktober. För icke föranmälda öppnar anmälan officiellt den 2 november.

En av de föranmälda skidåkarna är Luleåbon Nina Lintzén som bland annat har en tredjeplats i Vasaloppet på meritlistan och är en av toppåkarna i långloppscupen Ski Classics.

– Det ska bli oerhört intressant. På Vasaloppet är det i princip full fart i 4-5 timmar. Men här måste man planera sitt eget race och jag vet inte riktigt vad jag ger mig in på. Samtidigt brukar det gå bättre för mig ju längre loppet är. Så jag siktar på seger, säger Nina Lintzén med ett leende.

Nordenskiöldsloppet var först planlagt att genomföras år 2017, men efter en noggrann förstudie och ett oväntat stort intresse från deltagare och boende i området så kände arrangören Wolfgang Mehl att det var möjligt att genomföra loppet redan 2016.

-”Vi hade över 400 anmälda till loppet 2017 redan i juni i år så vi kände att vi inte ville vänta längre” säger Wolfgang.