7 snabba med Jonas Colting

Nu när du har åkt 9 mil i sträck under Öppet spår (Vasaloppet), känns det då lugnare med 22 mil eller ännu mer skrämmande?

Fruktansvärt skrämmande. Det är löjligt långt. Ångesten kommer att vara djup och bred innan start 🙂

Hur tänkte lägga upp din träning fram till loppet? Blir det återigen mycket längd eller vad ska du göra?

Jag kommer köra så mycket skidåkning som det går och då framför allt stakning men jag tror snön håller på att försvinna. Stakmaskin SkiErg är också grymt. Kör ju väldigt mycket mer träning än bara skidåkningen och kommer att ha en lång sammanhängande träningsdag på sex-sju timmar i veckan, med blandade träningsformer.

Du har ju under din karriär genomfört massa med riktigt långa lopp samt andra projekt där du var ute länge. Det har nog inte alltid bara varit sol och kul. Vad är ditt bästa tips för att tackla mentala dalar?

Allt handlar om vad man relaterar till och att se saker i rätt sammanhang. En stark drivkraft och motivation är centralt och dessutom förmågan att dela upp tid i kortare etapper. Dessutom så försöker jag alltid se den här sortens strapatser som en ynnest och inte ett straff. Den inställningen hjälper!

Hur rankar du utmaningen Nordenskiöldslopp i jämförelse med andra ultralopp som du har genomfört?

Det får jag återkomma till! Men det blir nog tveklöst den längsta sammanhängande dagen i en och samma aktivitet med en förväntad arbetstid på 15-16 timmar.

Du är ju inte direkt den klassiska typen av skidåkare (förlåt!) – däremot har du nog många andra styrkor som andra deltagare kanske inte har. Vad är det som ger dig förtroendet eller kanske tryggheten att det här kommer gå vägen?

Jag har mer erfarenhet av långdistans, ultradistans och uthållighet än de allra flesta. Allt från Ultraman på Hawaii, Klassikern i ett sträck på ett dygn, ÖTILLÖ och att simma mellan Stockholm och Göteborg. Sedan är jag väldigt fit och vältränad och kommer mycket bra förberedd till loppet.

Om vi erbjöd dig 15 timmar som ditt resultat för årets lopp – skulle du ta det eller tror du att det kan gå fortare än så?

Taget!

Vem är din favoritskidåkare genom tiderna?

Juha Mieto. Tveklöst!

img_9519

Om Jonas:

Jonas Colting är en svensk triathlet, författare, föreläsare, entreprenör och hälsoinspiratör. Han har skrivit fyra böcker samt driver den populära podden “Coltings Nakna Sanning”.

Jonas har haft stora internationella framgångar på långdistanstriathlon med flera VM-medaljer bland sina främsta meriter. Han har även två segrar i den stenhårda tävlingen Ultraman World Championship på Hawaii och vunnit ÖTILLÖ tre gånger. Han har också simmat från Stockholm till Göteborg (640 kilometer).