Intervju med Michael Thorén VD för En svensk klassiker

Michael Thorén brinner för att det svenska folket ska bli friskare. Vägen till ett friskare Sverige går genom att motionera mer. Som VD för företaget ”En svensk klassiker AB” föregår han med gott exempel. Lördagen den 24 mars kl 6 ska han därför stå på startlinjen till Red Bull Nordenskiöldsloppet.

Hemma i Motala finns det inte så mycket snö. Därför får Michael Thorén ta till andra träningsformer för att förbereda sig för världens längsta skidlopp.

– Jag har en ny stakmaskin hemma. Sedan blir det några svängar norrut för att kunna åka skidor, berättar han.

Den minnesgoda läsaren kanske minns Michael Thorén som elitidrottare. I slutet på 1980- och 1990-talet var han Sverigebäst i triathlon och gjorde bland annat fem Ironman, dvs 3,86 km siming, 18 mil cykling och ett maratonlopp . Nu är elitkarriären sedan länge över.

Jag har alltid gillat att röra på sig. När jag var elitaktiv var det cykel, löpning och simning. Därför känns det jätteroligt nu med skidåkningen. I de andra grenarna tar jag varje år ett steg bakåt. Nu blir jag en bättre skidåkare för varje år.

Som VD för ”En svensk klassiker” arbetar han med de svenska klassikertävlingarna Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimningen.

Vi jobbar också för att sänka trösklarna för att svenskarna ska kunna börja motionera på sin nivå, berättar han. Vi har lite olika sådana aktiviteter.

Han har själv gjort alla fem klassikerloppen, och även testat på ultraskidåkning på Grönland – ett 16 milalopp som gick över tre dagar. En tävling han genomförde tillsammans med kronprins Frederic av Danmark.

Det var tufft och många höjdmeter vi skulle ta. Nu är det en annan terrräng och hela 22 mil utan övernattning. Jag hoppas klara loppet runt 16 timmar, säger Michael Thorén.