Nygaard & Lindstedt vinner Nordenskiöldsloppet 2018

Snöfall gjorde världens längsta och tuffaste skidtävling hårdare än någonsin. Bara halva startfältet med 394 anmälda skidåkare tog sig i mål. Till slut avgjordes det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet med en spurtstrid där Andreas Nygaard var starkast. Han korsade mållinjen på segertiden 13 timmmar och 25 minuter. I damklassen blev det svensk seger genom 27-åriga Emilia Lindstedt som länge matchade herrarnas tempo.

– Det här är både det värsta och det bästa jag gjort. Så här trött har jag aldrig varit, sade Emilia Lindstedt när hon precis passerat mållinjen.

Emilia Lindstedt gjorde debut i Red Bull Nordenskiöldsloppet. Det slutade med seger och en prischeck på 50 000 kronor.

– Jag får tacka killarna för att det gick så fort för mig. De låg och plogade i nysnön och jag drog åt mig själv. Jag kunde bara hänga med, fortsatte Lindstedt

Under loppets första tio mil var tätklungan stor. Fjolårsvinnaren och förhandsfavoriten Andreas Nygaard höll sig lugn en bit ner i fältet. Vid vändningen i ÅrrenNjarka efter 99 kilometer tog Nygaard god tid på sig, fyllde på med energidepåerna medan andra i tätgruppen snabbt passerade kontrollen. Men efter 150 kilometer ökade tempot i en grupp med sex åkare – fyra norrmän, finländaren Hans Mäenpää och tjecken Stanislav Řezáč – där Nygaard så småningom piskade upp tempot ytterligare.

När mörkret började lägga sig strax efter klockan 19 på kvällen avgjordes loppet. Tre åkare; Andreas Nygaard, Øyvind Moen Fjeld och Stanislav Řezáč hade brutit sig loss och kom tillsammans in på upploppet.

– Det här var det tuffaste jag gjort. Det var brutalt hårt idag. De sista 15 kilometerna körde vi på maxtempo, sa Andreas Nygaard som vann en spurtstrid sekunden före teamkollegan Øyvind Moen Fjeld efter 220 kilometers och drygt 13 timmars skidåkning.

Årets upplaga av Red Bull Nordenskiöldsloppet blev utan tvekan det tuffaste en skidåkare i världseliten upplevt. Från strålande solsken hela fredagen byttes väderförhållandena totalt inför starten klockan 06.00 på lördagsmorgonen. Istället kom en gråmulen himmel och snöfall att prägla större delen av tävlingsdagen.

Det stod också klart att det tyngre föret skulle tvinga rekordmånga att avbryta. Totalt tvingades nästan halva startfältet att bryta loppet. Siste åkare att nå målet behövde 28 timmar och 39 minuter på sig. Klockan 13.00 på söndagen går den 30 timmar långa tidsfristen för loppet ut.

– Det är klart att nysnön påverkade mycket. Det har varit tungt att dra och den sträva snön tär på krafterna, kommenterade Daniel Tynell, sportchef för Red Bull Nordenskiöldsloppet.