Datum för 2019 är klart

Den extrema utmaningen lockade rekordmånga anmälningar till det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet i vintras och nu är datumet för nästa års lopp klart. Starten går den 30 mars 2019 och anmälan öppnas den 12 juni här på www.nordenskioldsloppet.se

– I år fick vi fler anmälda än någonsin och på kort tid har vi lyckats etablera tävlingen hos både elitåkare och motionärer. Ryktet om Red Bull Nordenskiöldsloppet har dessutom nått långt utanför Sveriges gränser, säger Wolfgang Mehl, initiativtagare och tävlingsarrangör.

Det 220 kilometer långa Red Bull Nordenskiöldsloppet avgörs i klassisk stil i spårad terräng. Tävlingen är öppen för både elitåkare och motionärer som letar efter den ultimata utmaningen på skidor. Både ultradistansen i sig och de enorma vidderna med orörd natur kring Jokkmokk norr om polcirkeln bjuder på extrema upplevelser. I år var utmaningen dessutom något utöver det vanliga. Ihållande snöfall gjorde loppet till det hårdaste hittills.

– Det här var det tuffaste jag gjort. Det var brutalt hårt, sa den norska långloppsstjärnan Andreas Nygaard i mål efter sin andra raka spurtseger i årets lopp.

Vinnartiden var drygt en och en halv timme långsammare än året innan och ledarklungans kamp om placeringarna avgjordes i totalt mörker. De tyngre förhållandena tog även ut sin rätt längre ner i startfältet. Av nästan 400 anmälda skidåkare nådde bara 212 åkare mål. 121 startande fick bryta och bara 99 klarade en åktid under 20 timmar.

– Med längre åktider gick det åt mycket energi. Vi såg att åtgången av mat och dryck vid stationerna ökade 30-40 procent jämfört med tidigare, konstaterade Wolfgang Mehl.

Loppet har anor från 1884 då det arrangerades av polaräventyraren Adolf Erik Nordenskiöld för att bevisa att det var möjligt att avverka så långa sträckor på kort tid. Nästa års tävling blir den fjärde i modern tid sedan loppet väcktes ur en 132 år lång dvala 2016. Bansträckningen är så lik den historiska från 1800-talet som möjligt. Den löper från Purkijaur strax utanför Jokkmokk till vändpunkten i ÅrreNjarka och sen tillbaka till Jokkmokk. Mer om loppets historia finner du här och vill du redan nu plugga in bansträckningen finner du den här.

Se till att inte missa när anmälan öppnas den 12 juni här på  www.nordenskioldsloppet.se! Fram till den 31 juli 2018 gäller en lägre anmälningsavgift.