5 julklappstips till en längdskidåkare

Nu är det jul igen. Du har kanske fortfarande inte listat ut vad du ska ge till alla nära och kära? Om en person i fråga råkar vara en längdskidåkare så bjuder vi gärna på några julklappstips i sista minuten som garanterat höjer stämningen vid granen. Varsågod:

Startplats till världens längsta skidlopp
En startplats i Red Bull Nordenskiöldsloppet är den perfekta julklappen till skidentusiasten. Mer kärleksfullt än att ge bort 22 mil längdskidåkning i orörd vildmark norr om polcirkeln blir det inte. Det absolut enda som vi kan tänka oss vara ännu mer romantiskt är att åka tillsammans. Klarar ni det, klarar ni allt. Så är det bara.

Skidkurs
Du kanske drömmer om att skryta om att din sambo/farsa/syrra/granne/mormor/… är tuffare än resten men det finns ett mindre hinder på vägen till en bragd i Jokkmokk: Hen kan inte åka skidor. Vi fattar och vårt bästa tips för att sätta tekniken är att börja från grunden och det gärna med en kunnig skidcoach såsom Erik Wickström, Tynell Activity eller Vasasvahn – de två förstnämnda har förresten redan åkt loppet medan den tredje ska göra det 2019.

Boråsambassadören Erik Wickström i mål 2017

Ullunderställ
Sedan 2016 har 17 stycken åkare kommit i mål vartenda år. En av två damer som har lyckats med denna fantastiska prestation är Ingrid Hellberg som totalt har varit ute i spåren mellan Purkijaur och Jokkmokk i 65 timmar, 45 minuter och 39 sekunder. När vi frågade henne om tips för förstagångsåkare så skickade hon följande lista:

  • Var förberedd både fysiskt och psykiskt.
  • Ät och drick så att du orkar hela vägen i mål.
  • Åk efter dina förutsättningar!
  • Ullunderställ

En stakmaskin

Inget snöfall i skribentens hall

Den bästa träningen är den som blir av. Att rada upp träningstimmar är dock inte alltid lätt då barn ska skjutsas till träning samtidigt som gräsmattan ska klippas eller orken att ta ut sig igen efter en lång dag på jobbet inte riktigt finns där. För att ha lägsta möjliga tröskeln till träning är det bästa att faktiskt kunna träna hemma. Enklare och mer skidlikt än med en stakmaskin blir det inte.

Influensavaccin
Sjukdomar är längdskidåkarens akilleshäl. Snuva, hosta eller – ännu värre – en influensa slår hårt på både formen och humöret. Smällen tas dock indirekt även av dennes omgivning. Att ge bort ett influensavaccin är därför också en present till dig själv. Du får tacka oss senare.