Nordenskiöldsloppet 2019: Hattrick för Nygaard – Svensk damseger

Långloppsstjärnan Andreas Nygaard tog sin tredje raka seger i Jokkmokk efter en spurtduell mot teamkompisen Øyvind Moen Fjeld. På tredje platsen kom Vegard Vinje och fullbordade den norska trippeln på pallen. I damklassen stod Nina Lintzén för en överlägsen solovinst.

Tredje segern för Nygaard på raken, lika många andraplatsen i rad för Fjeld

Det var mitt mål, att vinna tre gånger och ta hem det fina vandringspriset för alltid, sa Andreas Nygaard efteråt.

Precis som vanligt var det Norge som dominerade när det handlar om längdåkning för herrar. Andreas Nygaard visade återigen sin klass och varför han också leder i Visma Ski Classics, långloppsåkarnas världscup, där två lopp återstår. Nu tog han alltså sin tredje raka seger i Red Bull Nordenskiöldsloppet.

Med norrmannen Petter Eliassen kom ytterligare storåkare på långa distanser till start. Han blev dock avhängd på vägen till vändpunkten och slutade på fjärde platsen.

Johan Lövgren gjorde sitt hittills bästa lopp i år. Den 27-årige Vännäskillen blev sexa och därmed bästa svensken i världens längsta och tuffaste skidtävling.

Slutet av en tuff resa för Lövgren

Det var fruktansvärt jobbigt, men det gick ändå ganska bra, sa Johan Lövgren när han hängde på stavarna och pustade ut efter loppet.

Den första halvan av loppet gick i tuff motvind och en liten tätgrupp med fem åkare hade bildats. Johan Lövgren hade varit aktiv i loppet så långt.

Teamwork
Tätgruppen på ingång

I backarna efter ungefär 12 mils åkning så orkade jag inte hänga med längre. Øyvind Moen Fjeld och Andreas Nygaard ökade farten och jag vågade inte fortsätta följa dem. Jag var rädd för att inte orka hela distansen, sa Johan Lövgren.

Johan Lövgren och finländaren Hans Mäenpää – världsrekordmannen i 24 timmars skidåkning – slog följe och hängde ihop de avslutande 10 milen.

– Vi växeldrog och hjälpte varann, sa Lövgren som vann spurtstriden mellan de två så Mäenpää fick nöja sig som bästa finske i loppet.

Andra storstilade segern för Lintzén

Lina Lintzéns start hängde länge i luften då hon bara för drygt fem månader sedan fick barn. När damsegraren från 2017 väl hade bestämt sig för att ställa upp så gick det undan trots att träningsmängden före årets lopp var rejält minskad.

Nina Lintzén lovade direkt efter målgång att komma tillbaka även nästa år.

Först åkte Nina med täten men så fortsatte hon själv från Granudden och åkte solo nästan hela vägen in mål där hon anlände efter 13:57:07.

Det var jobbigt men jag hade vinden som sällskap, sa nöjda vinnaren i Jokkmokk och la till att det hade gått bra att köra ensam.

Andra platsen i damklassen gick till finskan Terhi Pollari medan fjolårstvåan Olivia Hansson kom trea.