Vem kan slå Nygaard?

Det är nära nu. Endast några enstaka dagar kvar till Red Bull Nordenskiöldsloppet 2019 går av stapeln och redan kan vi konstatera ett rekord: I dagsläge står det 444 stycken åkare från 21 länder med på startlistan – det hittills största fältet som vill ta sig an världens längsta skidlopp. De kanske mest otippade anmälningarna kommer från Mexiko och Dubai.

Konstant snöfall förvandlade fjolårets lopp till ett extremt kraftprov. Många orkade inte ta sig runt den 22 mil långa banan utan såg sig tvungna att bryta. Även eliten fick kämpa hårt och tog sig först två timmar efter den planerade hålltiden in i mål. – Det var det tuffaste jag gjort, sa den norska långloppsstjärnan Andreas Nygaard efteråt.

Enligt nuvarande prognosen uteblir iallafall nysnö. Huruvida det blir snabbt före eller inte återstår att se. Mycket beror på kommande dagars väderlek och om spåren hinner frysa under natten före startskottet. En annan fråga är om någon kan utmana Nygaard och hindra honom från att ta tredje raka segern i fjärde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid.

En utpumpad Øyvind Moen Fjeld mål efter Nordenskiöldsloppet 2017

En som alltid är att räkna med ovanför polcirkeln stavas Øyvind Moen Fjeld och är precis som Nygaard del av laget Team Ragde. Norrmannen har sedan 2016 varje år stått på pallen fast aldrig högst uppe. Senast blev det andra andraplatsen på raken. En annan som fått närvara under prisutdelningen är finländaren Christoffer Lindvall. Han kom trea i 2017 och är säkert att räkna med även i år. Det gäller också hans teamkompis och landsman Hans Mäenpää som 2018 satt ett nytt världsrekord i 24 timmars skidåkning då han avverkade otroliga 472 km.

Norska Lyn Ski lagets Vegard Vinje lyckades häromveckan med ett kanonlopp mellan Sälen och Mora där han kom på 13:e platsen. Svenska hoppet bärs främst av Team Ignes Johan Lövgren som tidigare har kommit i Jokkmokks mål som 8:e man och nyligen också har levererat ett fint resultat i Vasaloppet.

Nina Linztén drar klungen på väg mot sin damseger 2017

På damsidan känns tävlingen mer öppen. Titelförsvararen Emilia Lindstedt kommer inte till start. Bland de 47 anmälda kvinnorna finns det däremot Nina Lintzén, damsegrare från 2017. Hennes start måste dock först bekräftas då hon bara för drygt fem månader sedan har fått barn. Hursomhelst har hon tränat i en betydligt mindre mängd än vanligt.

Det kanske öppnar upp för fjolårstvåan Olivia Hansson. Hon har dessutom två fjärdeplatser från 2017 och 2016 under sitt bälte och vet mycket väl hur det är att ta sig genom både vildmarken och mörkret.

Kan det vara året för Olivia Hansson att stå överst på pallen?

Två andra förmodligen starka namn är norskan Merete Myrseth, Team Igne och finskan Terhi Pollari, Ski Marathon Team Austria. Båda reser med topp 25 placeringar från Vasaloppet i bagaget till Jokkmokk.

Vem i slutändan svänger in på upploppet först ser vi nu på lördag.