Klas Nilsson satsar på ultrautmaningen norr om polcirkeln

Den 27 mars 2021 är det återigen dags för det 220 km långa Red Bull Nordenskiöldsloppet. Anmälan är nu öppen och efter årets inställda lopp förväntas startlistan fyllas på fort då de allra flesta har valt att flytta sina startplatser till nästa år. Elitåkaren Klas Nilsson från Skellefteå har redan bestämt sig för att ställa upp och utmana norska seriesegraren Andreas Nygaard. På damsidan siktar Nina Lintzén på en tredje vinst.

Tävlingen avgörs i klassisk stil och är öppen för både elitåkare och motionärer som letar efter det ultimata uthållighetstestet på ett par skidor.

Klas Nilsson i mål 2017

– Det blir kul att åka igen. Loppet är både en upplevelse och en utmaning för sig själv. Man har väl glömt bort hur det var senast, säger Klas Nilsson med ett skratt.

2017 kom han femma men har sedan dess levererat allt bättre resultat i internationella långloppscirkusen. Årets bäste svensk mellan Sälen och Mora på herrsidan bekräftar denna utveckling: – Jag har höjt min nivå och kan gå hårdare längre.

Målet för kommande lopp är därför att vara med i täten hela vägen för att göra upp om segern: – Det är samma egenskaper som i ett kortare lopp som avgör. Man måste ha allting och kunna åka väldigt fort när det gäller – oavsett om det är 10 eller 21 mil in i loppet, förklarar 34-åringen som lär få starkt motstånd i norrmännen Andreas Nygaard och Øyvind Moen Fjeld som senaste åren alltid har gjort upp om segern i Jokkmokk.

Vackra vyer väntar på deltagarna

Den 22 mil långa spårade banan går genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning.

Ett av världens äldsta skidlopp
Året var 1884 då polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld ordnade tävlingen för att bevisa att sina expeditionsmedlemmar kunde avverka långa sträckor på kort tid. Segraren stavades Pavva Lasse Nilsson Tuorda med tiden 21 timmar och 22 minuter. Det skulle dock inte bli några fler sådana extrema distanslopp på lång tid.

Loppet 1884

Först 2016 återupplivades Red Bull Nordenskiöldsloppet som ultratävling. Nu väntar alltså femte upplagan i modern tid där bansträckningen till stora delar kommer att följa den historiska från 1800-talet. Loppet går från Purkijaur strax utanför Jokkmokk till vändpunkten i ÅrreNjarka och tillbaka till centrala Jokkmokk igen.

Fina prestationer från täten till siste man i mål
Efter startskottet har åkarna 30 timmar på sig för att fullfölja loppet. Längs med banan väntar 18 stycken vätskestationer för att försörja deltagarna med ny energi.

– Vi jobbar hårt för att stödja samtliga deltagare på samma sätt så att alla får en så behaglig resa som möjligt och en unik upplevelse. Varenda deltagare är precis lika viktig för oss. Bara att ta sig i mål i världens kanske tuffaste lopp är en stor bragd, säger tävlingsarrangören Wolfgang Mehl.

Fram till den 31 augusti går det att registrera sig till lägsta startavgiften. Anmälan samt ytterligare information om hur enkelt man tar sig till Jokkmokk finns här.