Stephan Wilson’s 220-kilometersresa; en blogg

Stephan Wilson tar sig an sitt livs största skidutmaning, 220km långa Nordenskiöldsloppet. Här kommer ni få följa med på resan som börjar med ett beslut och mynnar ut i en dokumentärserie, blogg och videouppdateringar.


Inlägg 14: 5:e Maj 2022

TACK OCH HEJ

Vänner! Nu är det dags att knyta ihop säcken och avsluta denna blogg – åtminstone för denna gång. Men det kan jag ju inte göra utan att ge er ett litet smakprov från mitt skidäventyr. Så för er som är nyfikna – kika gärna på klippet:

Jag vill också passa på och rikta ett stort tack till alla er som följt denna blogg och som skickat mig hejarop och pepp via mail, sociala medier osv. Betyder massor! Jag vill också tacka mitt team! Nu snackar jag inte valla- eller service-team. Jag är inget proffs, hallå! utan jag tänker på mitt filmteam! Här snackar vi proffs! För att lyckas med konsten att dokumentera en skidresa på 20 mil behövs ett team av skickliga fotografer (även skidande) och rutinerade skoterförare. Totalt sett var vi ett lag på åtta personer som tog oss runt spåren. Vissa skidade, andra tog skotern medan några tog bilen. Nu har vi massor av fint material från min men också andras skidresa för att skildra detta spektakulära äventyr. I över ett år har vi samlat in material och nu har vi börjat sätta tänderna i materialet från loppet. Jag är så taggad! Det kommer dock ta sin lilla tid innan vi har en serie som är färdigklippt. Men hur är det man säger nu igen – den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…

En annan sak som gör mig är peppad är att jag äntligen börjar likna mig själv igen. Återhämtningen har varit tuff. Värst var det för överkroppen och speciellt höger arm och handled som inte alls varit sig lik. Jag har knappt kunnat lyfta en mobiltelefon utan att jag grimaserat. Men nyligen kunde jag lyfta lite vikter igen och även om det var lätta vikter så var jag superlycklig över att kunna träna igen.

Till sist vill jag tacka Red Bull Nordenskiöldsloppet för ett finfint samarbete. Och sagan är inte över än – nej den har ju bara börjat! Speciellt för er som väntar på dokumentärserien. Håller ni utkik här på sajten eller på mina sociala medier-konton kommer ni inte missa när den har premiär 🙂 

Jag kan lova er blod, svett och tårar men också värme och glädje i en resa som tar oss över toppar och dalar. Vad ska man annars förvänta sig av en serie har arbetsnamnet: “Världens Tuffaste Skidlopp”…


Inlägg 13: 8:e April 2022

 VARFÖR MAN BÖR ÅKA NORDENSKIÖLDSLOPPET

Så här med någon veckas distans till det hela måste jag bara skriva några rader om Nordenskiöldsloppet – arrangemanget/eventet/folkfesten/äventyret.

Utöver det faktum att det är en fet prövning (vi snackar ju ändå om världens tuffaste skidlopp) så är det också en upplevelse utöver det vanliga. Är du lite nyfiken och intresserad kommer du va ännu mer sugen efter att ha läst detta inlägg. För redan vid start är det en härlig inramning. Väl där vid startlinjen är man nervös men också förväntansfull. Omgiven av andra åkare där vissa högt säger “vad sjutton har jag gett mig inpå” skänker en viss tröst måste jag säga. Så man vet att man inte är ensam om galenskapen.

För oss lite långsammare skidåkare är det skönt att få känna gemenskapen i det stora led som bildas till en början – åtminstone för en stund. Sen försvinner “ormen” av människor som snirklar sig bort allt fortare i periferin. Och kvar är vi som troligtvis inte kommer fixa loppet. Men!!! Man ska aldrig räkna ut någon skidåkare, för Nordenskiöldsloppet handlar kanske ännu mer om pannben än flås och teknik. Faktum är att många duktiga skidåkare bröt nu senast. Det är inte vilka som helst som står där vid startlinjen till Nordenskiöldsloppet och trots det så bröt över 70 skidåkare. Rätt många med tanke på att strax över 500 startade. Säger lite om vilken tuff prövning det är.

Sen vill jag addera att jag aldrig har skidat i så vackert och mäktigt landskap som i Jokkmokk. Ögongodis som när det är som mest välbehövligt då sträckan känns omänskligt lång. Annan välkomnande pepp kommer i kontrollerna. Alltså vilken service! Femstjärnigt om ni frågar mig när man bjuds på energi i olika former och hejarop som är minst lika viktigt när man själv börjar misströsta. För stundtals är man helt själv och skidar ute i vildmarken och då behöver man gräva riktigt djupt ibland för att finna energi. I alla fall om man tillhör den lite långsammare kategorin skidåkare. Å andra sidan får man mycket valuta för startavgiften. Mycket skidtid 🙂

Här kommer några tips till dig som funderar på att ta dig an denna utmaning:

Se till att ha gjort din hemläxa. Dvs träna dina mentala muskler som de fysiska. Och ha koll på din utrustning så som din mage så den är hyfsat van vid att kasta i sig kopiösa mängder av energi. Med andra ord så är det många faktorer som kan påverka utkomsten av loppet. Även om du inte fixar det så är det likväl ett äventyr. Jag är så glad över att jag stod där vid starten och gav det hela ett försök i alla fall. Det är som jag redan nämnt ett äventyr utöver det vanliga. Och hur det än går så bär du med dig ett minne för livet.


Inlägg 12: 30:e Mars 2022

Så här såg det ut vid starten! Jag med många andra som stod där vid startlinjen var så peppade inför start. Man fick så mycket energi av varandra och stämningen var minst sagt häftig.

Nu några dagar efteråt känns det som man har drabbats av en rejäl baksmälla. Jag känner inte riktigt igen mig själv. Jag är märkbart sliten i både kropp och knopp. Å andra sidan är väl detta bara ett kvitto på att man vågat delta i världens tuffaste skidlopp.

Hur gick det då kanske någon undrar?

Jo jag startade och jag skidade. …Och så skidade jag lite till i detta evighetslopp som aldrig verkade ta slut. Om jag tog mig i mål förtäljer inte riktigt detta blogginlägg, utan det har jag och mina kollegor tänkt att hålla lite hemligt. Vi jobbar nämligen med en dokumentärserie om världens längsta och äldsta skidlopp. Visst gör det serien lite mer spännande och kanske också mer sevärd om man inte vet hur den slutar. Så resonerar vi i alla fall. Nu vet en och annan hur det gick såklart inkl. halva Jokkmokk, ja den halvan som bryr sig i alla fall. Men faktum är att vissa av mina vänner inte ens vill veta för de vill vänta in serien. Kul tycker jag.

Det jag kan berätta redan nu är att jag framöver kommer fortsätta med bloggen i ytterligare några veckor och även publicera några klipp som mina kollegor filmat och sen redigerat ihop från loppet. Så det kommer bjudas på lite smakprov i alla fall. Så håll utkik!


Inlägg 11: 25:e Mars 2022

Nu är jag på plats i Jokkmokk! Skidorna är vallade. Startkuvertet är hämtat. Och jag har provat att ha på mig västen med mitt startnummer. Det är en häftig känsla att äntligen få ha den på sig. Man känner sig lite cool.

Nu är det inte långt kvar till start. Mycket nervositet i luften. Nästan så man kan ta på spänningen. Så många tankar i mitt huvud. En sorts skräckblandad förtjusning inför vad som väntar. Har knappt kunnat sova de senaste dagarna.

Samtidigt så känner jag en sådan oerhörd stark pepp inför vad som väntar. Tänk att jag ska få starta i världens längsta och äldsta skidlopp. Imorgon kl. 5 drar vi igång och då påbörjas mitt livs tuffaste äventyr.

NU KÖR VI!!!


Inlägg 10: 24:e Mars 2022

I senaste blogginlägget delade jag med mig av lite tankar hur jag tänkt ta mig an loppet. Då berörde jag mest den fysiska biten. Den mentala då?

Jag vet att det jag inte har i kroppen har jag i knoppen. Jag har pannben – det är en sak jag är helt säker på. Sen om det kommer bära mig hela vägen fram vet jag ärligt talat inte. Det kommer va viktigt att hitta sitt ”varför”. Varför väljer jag helt frivilligt att utsätta mig för detta plågeri kanske nån tänker. Jo en stor anledning är nyfikenhet. Jag gör som bekant en dokumentärserie om Nordenskiöldsloppet även kallat ”Världens tuffaste skidlopp” och för att förstå grejen fullt ut så gäller det att bli lika hängiven som de andra skidåkarna som deltar resonerar jag. 

Jag är också nyfiken på vilka nya sidor jag kommer upptäcka hos mig själv. Hur kommer jag agera efter 9 mil då jag skidar in på okänd terräng och för mig ett nytt personligt världsrekord? Hur kommer jag hantera motgångar under loppets gång?

Ovanstående frågor tillsammans med nyfikenheten är en stark drivkraft. En annan är att jag älskar utmaningar och detta är helt klart mitt livs största när det kommer till lopp. Att få uppleva detta äventyr och expedition är som att vara med i ett tv-spel (med livet som insats) där man inte vet hur det kommer att sluta. Det är en så häftig kick så det går inte att förklara hur det känns förrän man själv får uppleva den. 

Det skulle va så fett mäktigt om jag fixar denna utmaning. Då ska det firas!


Videouppdatering 4: Stephan Wilson om några av de scenarion som kan uppstå under loppet

Många är de prövningarna och utmaningarna som kommer med att skida ett lopp. Men det finns lopp och så finns det Nordenskiöldsloppet. Se Stephan summera några av de scenarion som kan uppstå.


Inlägg 9: 23:e Mars 2022

Hur ska man ta sig an en utmaning som på pappret känns som ett “Mission Impossible”??? För varje dag som gått har jag börjat bli allt mer nervös. För många är 9 mil en sorts gräns i och med Vasaloppet och nu ska den gränsen flyttas ända till 22 mil. Är det ens möjligt för en skidåkare av min kaliber är en fråga jag ställt mig själv hundratals gånger.

Ni som följt bloggen läste i ett tidigare blogginlägg om mitt senaste Vasalopp. Planen var då att skida som om jag hade kraft kvar att skida många mil till. Men det blev inte som planerat riktigt. Jag var märkbart sliten efteråt och hade krampkänningar i kroppen. Det blev ett rejält uppvaknande och jag är nu inställd på att om jag ens ska klara detta lopp så behöver jag nog ställa in mig på en lååååååååång dag eller borde jag skriva dagar.

Som jag har förstått det så har man 30 timmar på sig. Så planen är att öppna extremt lugnt. Skida i mitt eget tempo även om det innebär att jag hamnar ensam och sist. Målet är målet – hur lång tid det än tar, ja så länge det inte tar mer än 30 timmar…


Inlägg 8: 22:a Mars 2022

Fin bild va? Här poserar jag med 100 år gamla skidor. Det har hänt lite med skidutrustningen sen dess. Idag finns det så mycket att välja på och som konsument kan det kännas som en djungel. Vänder man på det så finns det väldigt många alternativ när det kommer till allt från pjäxor och bindningar till skidor och stavar. Hur har jag valt att göra då?

Jag kör med “vallningsfria” skidor dvs såna med skins (eller stighud tror jag det heter på svenska) för då sparar jag mycket tid och kan bara kasta mig ut i skidspåren när jag vill träna. Sen finns det de som påstår att skins aldrig kan slå skidor med valla. Så kanske det är men jag vågar inte chansa här.

Inför Nordenskiöldsloppet har jag nya skidor och som jag har förstått det har det hänt en hel del med denna typen av skidor och det var trots allt några år sen jag bytte upp mig. Sen på plats i Jokkmokk kommer jag unna mig lite proffshjälp av Skigo så jag får bästa möjliga glid. Om detta kan resultera i att min skidresa på 22 mil kan bli aningen lättare så varför inte. För lätt kommer det ändå inte bli – den saken är säker!


Inlägg 7: 21:a Mars 2022

Det känns som det var igår jag tog beslutet att skida loppet. Då var det en hel sommar och vinter mellan beslutet och start. Nu är det mindre än en vecka kvar innan jag ska ta mig an mitt livs tuffaste utmaning. Är jag redo för detta nu då? Jag vet faktiskt inte är mitt spontana och ärliga svar.

Om förutsättningarna är på min sida, om kroppen eller utrustningen inte går sönder och det inte blir snöstorm så hoppas och tror jag att jag kommer ta mig i mål men det kommer ta väldigt många timmar. Det är jag inställd på och därför har jag också tränat både kropp som knopp men även min mage på att orka hålla på länge. 

Ovanstående gällde ju tills jag fick covid. Då tränade jag en gång i veckan i form av nån typ av långpass (i kontrollerad miljö dvs på gymmet på t.ex. en motionscykel) där jag kört i ett lågintensivt tempo i minst två timmar och som längst runt fyra timmar. Här är jag varit noggrann med att få i mig energi och sportdryck så magen vänjer sig.

Utöver dessa långpass stod skidåkning på schemat nån gång i veckan samt styrketräning och så försökte jag få in yoga några gånger i veckan. Dels för att bli lite rörligare men mina yogapass funkar också avstressande och jag får till en sorts scanning av kroppen och hur den mår. Men nu är allt på paus pga covid utom promenader och yoga.

Jag får luta mig tillbaka till mitt längsta långpass som blev avverkat för några veckor sen och det var Vasaloppet. Då var planen att skida som om jag hade kraft kvar att skida många mil till. Men det blev inte som planerat riktigt. Jag var märkbart sliten efteråt och hade krampkänningar i kroppen. Så om jag orkar skida i ytterligare 13 mil – det får vi veta den 26 mars.

…jag menar den 27 mars, tror inte jag kommer i mål innan dess – om jag nu kommer i mål.


Videouppdatering 3: Jan-Erik Kuoljok berättar om Pava-Lasse

1883 var samen Pava Lars (Pava-Lasse) Nilsson Tuorda med på Nordenskiölds expedition till Grönland. Han stod sen som vinnaren av det första Nordenskiöldsloppet 1884.

Hör Jan-Erik Kuoljok berätta mer om sin morfars morfar Pava-Lasse och hur hela historien uppstod samt hur det gick för han som kom på tredjeplats och hade hela 90 km bara att skida till och från loppet.


Inlägg 6: 17:e Mars 2022

Perfekt uppladdning att få plus på corona-testet så här när det är mindre än två veckor kvar inför mitt livs tuffaste utmaning. Första gången jag plussar på testet och så kommer det nu. Det hände mig i måndags. Det suger ju såklart. Men jag känner mig oförskämt pigg. Ingen feber. Ingen förhöjd puls. På sin höjd lite pyttelite snuvig om jag måste leta efter symtom.

På FHM:s sida står det såhär: “Barn och vuxna kan återgå till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter när de har blivit friska och har gott allmäntillstånd”

Okej! Detta borde inte sabba min start i alla fall. Men det är ju såklart supertrist när man velat ladda inför loppet på ett annat sätt. Men nu är det som det är. Bättre att det kom nu än i nästa vecka.


Inlägg 5: 8:e Mars 2022

Jag fattar inte att det är en mindre än en månad kvar till mitt livs största utmaning. Jag har aldrig tränat så varierat och så mycket inför min stundande prövning. Samtidigt har det var varit svårt att hitta en balans för man vill inte gå sönder innan ens startskottet har gått.

När man tar sig an en utmaning som på pappret känns omöjlig så är det inte lätt att veta var man ska lägga ribban. Och inte helt otippat har det blivit några bakslag längs resans gång. Flera besök hos naprapaten som fick jobba med min höft och rygg som krånglat. Sen har jag två barn som ständigt tar med sig hem elaka bakterier & virus. Om vi bortser från Corona för en stund så har vi fått kämpa mot envisa förkylningar samt influensan. Det i sin tur har såklart också satt grus i maskineriet.

Men nu ska vi inte va så negativa. I det stora hela mår jag bra. Nyss tagit min tredje vaccinspruta så nu håller jag tummarna för att man slipper Corona eller om man åker på den – att det blir en lättare variant. Dessutom är kroppen just nu hel och skadefri. Ingen besök hos naprapaten är inbokat och så får det gärna va fram t.o.m start. Sen kommer jag däremot efter loppet va i behov av akut fysioterapi…

Hur tränar jag nu då kanske nån undrar inför de sista veckorna som återstår? Det kommer jag berätta mer om i ett blogginlägg senare denna vecka. “Stay tuned” 🙂 


Videouppdatering 2: Wolfgang Mehl om loppets historia

Visste du att första Nordenskiöldsloppet ägde rum 1884?!

Över 100 år senare får Jokkmokk besök av österrikaren Wolfgang Mehl som egentligen har som uppdrag att arbeta med miljö och hållbarhetsfrågor i Jokkmokks kommun. Men så fort han fick höra talas om loppet och dess historia var han fast besluten att väcka liv i loppet igen. 

Hör vår tävlingsgeneral berätta den otroliga historien bakom det 220 km långa loppet.


Inlägg 4: 4:e Mars 2022

Hade det inte varit för Polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld och hans expedition så hade det inte blivit något Nordenskiöldslopp. Några av Nordenskiölds kollegor, två samer vid namn Pava Lasse Pava Tuorda och Anders Rassa hade skidat i otroligt många timmar, när de rekognoserade iskontinentens inre okända områden. Vid Nordenskiölds hemkomst var det ingen som trodde på samernas skidbedrift. För att bevisa att det var sant utlyste Nordenskiöld ett skidlopp på galna 22 mil. Loppet gick av stapeln 1884 för att sen gå i ide.

Vi är nog flera som skulle vilja göra en tidsresa för att ta reda på hur det var den där allra första gången när Pava Lasse vann loppet på sjukt snabba 21 timmar. Inga preppade spår vad jag vet. Träskidor som vägde bly. Glöm gels och sportdryck. Jag fick ju smaka lite på hur det var när jag fick skida “Jubileumsvasan” nyligen där man skulle skida Vasaloppet som om det vore allra första gången i tidsenlig utrustning. Hur det gick? Jo jag fick bryta efter fem mil. Till mitt försvar så pajade utrustningen innan jag gick sönder. Å andra sidan även utan haveri med skidorna så hade resan tagit minst 14 timmar. Och då snackar vi 9 mil.  

Så hatten av för Pava Lasses imponerande prestation, och nu är det hög tid att denna fantastiska historia och skidbedrift sprider sig. Kanske kan mina blogg-inlägg, klipp och min längre dokumentär som jag producerar leda till att fler personer får ta del av den här fantastiska berättelsen om världens tuffaste skidlopp som nu väckts till liv igen sen några år tillbaka. 

Den 26 mars är vi rekordmånga som ska starta. Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot utmaningen som väntar och att få känna historiens vingslag. 


Inlägg 3: 1:a Mars 2022

Stephan Wilson och Erik Wickström

Nu kanske det är nån av er som följer denna blogg som är nyfikna på hur det har gått med min försäsongsträning. Det låter så proffsigt att ens använda det ordet. 

Även om Nordenskiöldsloppet kändes långt borta sommaren 2021 så var jag tvungen att växla upp min träning om jag inte vill falla ner död i Jokkmokk. Därför hade jag redan då skissat fram en plan för att bli starkare och snabbare inför mitt livs största utmaning. Och det bästa tipset och kanske viktigaste delen av min försäsongsträning, enligt folk som är kunniga i området, var att åka mycket rullskidor. 

Låt mig bara förtydliga: Jag och rullskidor är ingen bra kombo. Men övning ger färdighet brukar man säga och med åren har jag blivit en aning tryggare även om jag drar mig för att åka. Och till den som tycker jag är mesig vill jag bara säga ”testa själv”. Rullskidor är typ det läskigaste som finns och det absolut värsta är att man inte kan bromsa.

Veckorna gick och sommaren hade förvandlats till höst. Jag fick till nåt enstaka pass med rullskidor. Men jag stod dock fortfarande still. Det var då jag bestämde mig för att ta hjälp. Och då är det lika bra att fråga en av de mest kunniga i området.

Erik Wickström, är en välkänd profil i skidkretsar. Han har skrivit böcker om skidåkning och coachat hundratals. Han kom dessutom på en 11:e plats när han skidade  Nordenskiöldsloppet och har tidigare haft det inofficiella världsrekordet i 24-timmarsskidåkning, när han åkte nästan 44 mil på ett dygn. Det finns fortfarande ingen annan svensk som lyckats med den bedriften. På bara en dag ihop hjälpte han mig råda bot på mina demoner! På riktigt alltså! Den där dagen med Erik släppte loss en hel del mentala spänningar. Jag gick från livrädd till… Ja mindre rädd. Nu vågade jag skida på bilvägar och passen blev allt längre. Det var som om jag hade upptäckt en helt ny sport! 

Älskar man längdskidor är rullskidor rätt kul alltså. När man väl lärt sig bromsa vill säga.


Inlägg 2: 28:e Feb 2022

När jag berättade för min familj att jag vill åka loppet tyckte de att jag var galen. De skrattade åt mig och trodde inte att jag kommer kunna fixa det. Min dotter tror t.o.m. att jag kommer svimma och bryta armar och ben. Tänk om dom har rätt?! Låt oss hoppas att så inte blir fallet. Men det är många som tappar hakan när man berättar om Nordenskiöldsloppet. “Va! Finns det ett skidlopp som är så långt? Det är ju galet!”

Detta är nog den vanligaste responsen jag får. 

En av de starkaste drivkrafterna jag känner till är att sätta upp ett mål som på pappret känns lite för tufft att klara av och ge sig i kast med det. Att berätta om det för omgivningen, säga det högt, lägga upp bilder på sociala medier kopplade till träningen och vägen mot målet. Det ger mig inspiration och gör det svårare att lägga av.

Hur det kommer att gå? Ja det står skrivet i stjärnorna. Jag är glad bara jag får starta. 

Tänk vilket äventyr ändå.


Videouppdatering 1: Stephan möter Ingrid Hellberg & Jan Erik Länta

Vad är det för typer av människor är det som tar sig an utmaningen att skida 220 km? För att få svar på frågorna styrde Stephan Wilson upp möten med två riktigt erfarna Nordenskiöldsloppsåkare. En av dem är Ingrid Hellberg, en av endast två kvinnor som har fullföljt alla lopp i modern tid samt Jan Erik Länta, 50 år “and still going strong” som har skidat Nordenskiöldsloppet hela fyra gånger.


Inlägg 1 – 23:e Feb 2022

Jag är så glad att jag teamat upp med Nordenskiöldsloppet. En liten organisation med stort hjärta. Ni som skidat loppet – ni vet vad jag pratar om. Att se tävlingsgeneralen Wolfgang Mehl ta emot deltagare som tar sig i mål runt midnatt (samt erbjuda dom skjuts till deras boende) säger lite om vilka eldsjälar som är knutna till detta fantastiska lopp som dessutom har sån häftig historia. 

Apropå historia. Jag heter Stephan Wilson och för er som inte vet vem jag är så är jag till vardags tv-makare och producent som älskar att berätta historier. Ibland hamnar jag framför kameran som programledare också.

220-kilometersloppet blir nästa steg på min resa på längdskidor. Jag var runt tio år gammal första gången som jag stod på ett par skidor med noll koordination i händer, armar, fötter och ben. En äldre man ropade då “kolla in turken”, pekade på mig och log hånfullt. De där elaka orden sårade, men väckte också min revanschlusta och nyfikenhet på skidåkningens magi. För att förstå fenomenet satsade jag allt i en tv-serie som heter “Stephan på glid”, där tv-tittarna fick följa min resa från att behärska skidåkningen till att fullfölja Vasaloppet. Nu har jag genomfört “sex och ett halvt” vasalopp. Det där halva Vasaloppet som jag syftar på skidade jag med hundra år gamla träskidor.

I skrivande stund håller jag på och producerar en dokumentärserie om resan mot världens tuffaste skidlopp som kommer att sändas längre fram; men redan nu kommer den som är nyfiken att kunna följa mig här på Nordenskiöldsloppets hemsida. Jag är så nyfiken på loppets historia, deltagare och annan kuriosa kopplat till loppet. Så var beredda på spännande möten genom intressanta videoreportage och min blogg där jag lite mer kommer att fokusera på min egen resa. Håll i hatten! Nu börjar äventyret!

En försmak på kommande äventyr.