Dubbelt svenskt i långa loppet

Johan Lövgren och Frida Hallquist såg till att det blev svenska segrar för andra året i rad i världens längsta skidlopp. Vännäskillen åkte de sista sex milen i ensamt majestät mot segern. Hallquist, Åsarna, tog sin andra raka och gjorde ett topplopp då hon vann damtävlingen överlägset, med hela 15 minuters marginal.

Johan Lövgren inväntar prisutdelningen

-Vilken superdag jag haft. En sån här dag har jag nog aldrig upplevt tidigare. Allt bara stämde, sa en glad med trött Johan Lövgren direkt efter målgången.

Frida Hallquist tar emot sin andra segerkrans

-I år var det ett tuffare lopp än förra året. Det var väldigt slitsamt, men det var helt fantastiskt väder, sa en förvånansvärt pigg Frida Hallquist efter målgången.

-Jag tror det var vid vändningen efter nio mil som det bara blev en lucka mellan mig och de övriga tjejerna. Jag lyckades hitta några killar att åka med för jag ville inte åka själv. Men bitvis åkte dem nästan för fort för mig, sa Frida Hallquist.

-Jag har haft en bra vinter. Kört mest traditionella skidtävlingar och bara något enstaka långlopp. Och länge tvekade jag att åka hit till Jokkmokk och åka Nordenskiöldsloppet igen. Men arrangören ringde och frågade om jag inte vill komma och försvara min titel, berättar hon.

-När jag väl bestämt mig för att åka så fick jag lägga in betydligt mer stakträning för att klara det här långa loppet.

Så här gick det till på herrsidan
Red Bull Nordenskiöldsloppet, med anor från 1884 kördes nu för sjätte gången i modern tid; Johan Lövgren fanns bland de förhandstippade, även om de flesta nog hade satsat på att fjolårssegraren Klas Nilsson eller Daniel Strand, Norge skulle vinna.

Starten går i loppet 2022

-Vi var tre åkare som kom loss redan efter tre mil. Sedan tryckte vi på lite och då var det bara jag och Klas Nilsson kvar. Och efter 14 mils åkning tryckte jag på lite extra. Då släppte Klas, berättade Johan Lövgren.

Duon från Västerbotten gemensamt i ledning

Johan gjorde sin tredje start i Red Bull Nordenskiöldsloppet och vet hur långt och tufft loppet kan vara. Bästa placering sedan tidigare var en sjätte plats 2019.

-Det känns helt otroligt bra att kunna vinna det här loppet, sa Johan när han stod och gjorde intervjuer efter loppet med segrarkransen runt halsen.

-När jag kom loss från Klas efter 14 mils åkning så kändes det så bra. Och när jag hade en dryg mil kvar förstod jag att det skulle bli seger. Det kändes så bra och jag visste att avståndet till övriga var flera minuter stort.

-Men visst var det lite segt att staka på där ensam men det gäller att inte tänka så mycket utan bara trycka på hela tiden.

Johan Lövgren är ett välkänt namn i skidkretsar men för den bredare allmänheten är han helt okänd. Han arbetar till vardags som snickare hemma i Vännäs, men har satsat seriöst på längdskidåkningen i många år. Inför den här säsongen uppvaktades han också av flera av långloppsteamen som kör världstouren för långlopp. Men valde istället att enbart satsa på Vasaloppet och Red Bull Nordenskiöldsloppet. I Vasaloppet blev det en 31:a plats och nu hans livs största framgång, seger i Red Bull Nordenskiöldsloppet.

Efter ett stavbrott sent i loppet 2021 fick fransmannen till en pallplats

Tvåa i loppet blev Antoine Auger, Frankrike, drygt sex minuter efter segrande Lövgren. Trea blev Daniel Strand, Norge och fyra fjolårssegraren Klas Nilsson, Skellefteå.

-Jag var för sliten efter dubbla långlopp förra helgen. Jag kunde helt enkelt inte följa Johan. Men jag är glad att han kunde vinna. Vi är ju kompisar sedan länge tillbaka, sa Klas Nilsson.

Skidåkning när den är som bäst

Det rekordvarma vädret i Norrbotten hade tvingat arrangörerna av Red Bull Nordenskiöldsloppet att korta distansen med två mil. Därför blev tävlingen nu 20 mil lång! Loppet är ändå längst i världen, i år var det dessutom extra tungt när det blev en tung drivsnö som la sig i spåret.

Reptiden i mål var 30 timmar så det tävlades på långt efter elitens målgång och genom hela natten.

Belöning för den långa åktiden