Mildvädret stoppar full bansträckning

Den rekordvarma dagarna i Norrbotten tvingar i sista stund arrangörerna av Red Bull Nordenskiöldsloppet att korta distansen med två mil. Världens längsta skidtävling blir i år 20 mil lång.

Tävlingsjuryn har på fredagsmorgonen fattat ett officiellt beslut om att korta banan. Väderomslag i kombination med is och vatten gör banan osäker för deltagarna.

– Snön har smält bort helt längs delar av den ordinarie bansträckningen. Vi har jobbat hårt för att hitta alternativ som gör det möjligt förbereda en bana med full distans. Men det går inte längre. Mars månad har varit den historiskt varmaste sedan mätningarna startade och under de senaste dagarna har snösmältningen gått oerhört fort, säger tävlingsledaren Wolfgang Mehl.

Beslutet innebär bland annat att vändpunkten för loppet flyttas till Sågudden istället för Årrenjarka. Det och ytterligare omdragning för att undvika enskilda partier utan snö gör att loppet blir kortare, med en distans på 20 mil istället för 22 mil.

– Det är klart att det är tråkiga besked att ge. Men vad som är positivt är att den bansträckning vi nu förbereder kommer att bjuda på fantastiska förhållanden, konstaterar Wolfgang Mehl.

Red Bull Nordenskiöldsloppet startar kl 05.00 på lördag morgon. Med kortare sträcka och förväntningar om ett snabbt underlag spås vinnaren gå i mål efter drygt nio timmar.

Uppdaterad information meddelas löpande här på loppets hemsida.