Interview with CEO for “En svensk klassiker” Michael Thorén

Michael Thorén is passionate about the Swedish people to get healthier. Exercising more is the way he proposes to go. As the CEO for “A Swedish Classic” he’s leading by example. On Saturday, March 24 at 6 a.m., Michael will therefore be standing on the starting line of Red Bull Nordenskiöldsloppet.

There’s not much snow at his home in Motala. Michael Thorén has to adapt his training in order to prepare for the world’s longest cross-country skiing race.

– I’ve got a ski ergometer at home. Additionally, few trips further north will allow me to ski, he says.

Den minnesgoda läsaren kanske minns Michael Thorén som elitidrottare. I slutet på 1980- och 1990-talet var han Sverigebäst i triathlon och gjorde bland annat fem Ironman, dvs 3,86 km siming, 18 mil cykling och ett maratonlopp . Nu är elitkarriären sedan länge över.

Jag har alltid gillat att röra på sig. När jag var elitaktiv var det cykel, löpning och simning. Därför känns det jätteroligt nu med skidåkningen. I de andra grenarna tar jag varje år ett steg bakåt. Nu blir jag en bättre skidåkare för varje år.

Som VD för ”En svensk klassiker” arbetar han med de svenska klassikertävlingarna Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimningen.

Vi jobbar också för att sänka trösklarna för att svenskarna ska kunna börja motionera på sin nivå, berättar han. Vi har lite olika sådana aktiviteter.

Han har själv gjort alla fem klassikerloppen, och även testat på ultraskidåkning på Grönland – ett 16 milalopp som gick över tre dagar. En tävling han genomförde tillsammans med kronprins Frederic av Danmark.

Det var tufft och många höjdmeter vi skulle ta. Nu är det en annan terrräng och hela 22 mil utan övernattning. Jag hoppas klara loppet runt 16 timmar, säger Michael Thorén.