Tillbaka till alla evenemang

Energiplan för 22 mil


Den 23 mars 2024 äger den sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid rum. Detta 22 mil långa lopp, som följer en historisk bansträckning från 1884, tar deltagarna genom en orörd vildmark norr om polcirkeln. Umara är återigen officiell energisponsor, och längs med banan kommer deras sportdryck, gels och energibars att erbjudas.

Som experter på sportnutrition och prestation har Umara delat med sig av värdefulla energitips inför loppet. Så hur bör man planera sin energiförsörjning?

Umaras Energitips:

Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidlopp, kräver ett välplanerat energiintag. Även om distansen är omfattande, förändras inte de grundläggande näringsbehoven. För prestationer mellan 2 och 24 timmar bör fokus ligga på ett högt intag av kolhydrater. När tiden närmar sig 24 timmar och däröver, bör även det totala energiintaget prioriteras för att undvika för stora kaloriunderskott.

Förutom skidträning är det klokt att öva på sitt energiintag. Kroppen blir effektivare på det den tränas för, inklusive näringsupptag. Vi rekommenderar ett intag på cirka 60-90 gram kolhydrater och 0,5 liter vätska per timme.

Kolhydrater kan intas via sportdryck, gels och bars. Börja tidigt med intaget under loppet och fortsätt sedan varje 15-20 minut. Om målet är 90 gram kolhydrater i timmen, motsvarar detta exempelvis tre gels eller tre skopor sportdryck per timme. Detta kan uppnås genom att använda de 17 utplacerade stationerna ihop med egna gels och ett vätskebälte med sportdryck. Sportdrycken på stationerna ger 15g kolhydrater per mugg, gels och bars ger 20-30g kolhydrater/st.

Men, testa din energiplan innan start. Om din mage är helt ovan vid energiintag under aktivitet så börja lågt med kanske 30g/timme och öka succesivt under träningspassen fram till tävlingsstart. Även mage/tarm är väldigt träningsbara och blir snabbt bättre på att ta upp energin vi stoppar i oss vilket minskar risken för eventuella magproblem.

Vill du lära dig mer om hur du planerar ditt energiintag? Läs Umaras energiskola här

Koffein?

Koffein ger dig en kick och motverkar trötthet, därför rekommenderar vi att man även intar detta under loppet. Vi hade dock rekommenderat att vänta lite innan du börjar ditt intag (Om inte målet är att vinna loppet). Koffein gör ju att den upplevda ansträngningen går ner och det är då lätt att trycka på lite för mycket och "slösa" på krafterna tidigt i loppet. Vänta istället tills du är ca ⅓ in i loppet innan du börjar ditt intag. En U Intendshot kickar igång intaget med 250mg koffein och kan med fördel intas under småtimmarna på natten när tröttheten kommer. Du kan sedan ta en koffein gel varannan timme för att hålla koffeinnivåerna på en bra nivå.

Med dessa råd kommer de 22 milen inte nödvändigtvis att kännas lättare, men din upplevelse kan bli snabbare och mer njutbar. 

Team UMARA önskar dig stort lycka till.