Tillbaka till alla evenemang

Toskansk bönsoppa


Bokaktuelle Billy White är kock, ultralöpare och tävlingschef för SÖRMLANDS 100. Detta recept är ett av 80 stycken i ÄT, SPRING, NJUT. Maten i boken ska på ett behagligt sätt hjälpa löpare att uppnå sina prestationsmål. Det funkar givetvis lika bra för längdskidåkare.

En klassisk rustik hösträtt från Toscanas landsbygd. Den ger dig kraften du behöver för att orka med en lång dag ute på fälten. Det är inte den mest glamorösa rätten, men den är svårslagen när bladen på träden skiftar färg och du känner kylan i luften. Rätten är perfekt när kroppen är i behov av återhämtning eftersom bönorna innehåller mycket protein medan grönkålen är späckad med järn.

4 portioner

4 msk extra jungfruolja
2 morötter, grovt tärnade
1 stor lök, grovt tärnad
3 selleristjälkar, grovt tärnade
2 vitlöksklyftor, pressade
3 timjankvistar, bladen plockade och hackade
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
2 burkar (à 400 g) vita bönor (cannellini är perfekta)
250 g cavolo nero (italiensk grönkål), utan stjälkar och med bladen finhackade
Salt och färskmalen svartpeppar, efter smak

  1. Värm upp olivoljan i en stor tjockbottnad kastrull på låg värme, tillsätt morot, lök, selleri, vitlök, timjan och 1/2 tsk salt. Fräs grönsakerna lätt i 15–20 minuter. De ska bli väldigt mjuka men inte få färg. Tillsätt buljong och bönor och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt grönkålen (cavolo nero) och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Krydda med svartpeppar och kanske lite mer salt.

  2. Lite rostbröd som du har gnidit in med rå vitlök och strött riven parmesanost över smakar ljuvligt till

Bilder (c) Patrik Engström & Gawell Förlag

Tidigare evenemang: 22 januari
BALINGSTA blir partner till Nordenskiöldsloppet
Senare evenemang: 14 februari
Nordenskiöldsloppet lockar världseliten