Tillbaka till alla evenemang

Oskar Kardin och Linnea Johansson högst upp


  • Nordenskiöldsloppet AB 8 Föreningsgatan Jokkmokk, Norrbottens län, 962 32 Sweden (se karta)

Efter 22 mil och närmare 13 timmar på skidor spurtvann Lager 157-åkaren från Östersund över norrmannen Joar Thele. På damsidan stod Linnea i en klass för sig och åkte redan från början snabbast av tjejerna i loppet. Till slut blev det en seger med tio minuters marginal före Sofia Lindberg.

 -Oj, så tungt! Jag är jätteimponerad av alla andra som fortfarande är kvar i spåret. Alla som jag mötte som fortfarande har många timmar kvar i spåret, sa Oskar Kardin direkt efter målgången och tänkte på motionärerna som hade många timmars skidåkning framför sig.

Nordenskiöldsloppet är världens längsta skidtävling med en maxtid på 30 timmar. I år var det dessutom extra tungt med nysnö i spåren.

-Det här var mäktigt. Den här segern kommer jag att leva på resten av livet, sa en helt slutkörd segrarinna samtidigt som tårarna rann nerför kinden. Utöver segerchecken på 50 000 kr och en vacker silverbuckla för damsegern tog Linnea även hem den nya U25-klassen Red Bull Nordenskiöldsloppet – Future som ytterligare gav 12 000 kr i prispengar.

Tuff dag för alla inblandade

-Det här var en riktig utmaning, det ultimata loppet. Det här går inte att jämföra med någon annan tävling. Nu känner jag mig mosig, riktigt mosig, sa Oskar Kardin som tillsammans med Thele, Johan Lövgren och Emil Persson länge låg i täten. Vasaloppssegraren från i fjol flög dock av på vägen hem från vändpunkten i Njavve:

 -Efter 14 mil ökade Kardin tempot och det knäckte mig, sa Emil Persson.

De sista åtta milen följdes Kardin och Thele åt. När det återstod knappt 200 meter så låg Thele först i spåret, tätt följd av Kardin som dock skulle komma med mer fart bakifrån.

Tidigare evenemang: 21 mars
Så här följer du loppet!